HVA ER EN KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG?

Foto: Ingvild Solberg Kvam

En klinisk ernæringsfysiolog (ofte forkortet «kef») er autorisert helsepersonell og utdannet til å forebygge, utrede, diagnostisere og behandle ernæringsrelaterte tilstander og sykdommer til personer i alle aldre og livsfaser (1). Tittelen klinisk ernæringsfysiolog er en beskyttet tittel, og kan derfor kun benyttes av personer med autorisasjon fra Helsedirektoratet etter endt 5 årig profesjonsutdannelse.

Utdanningen bygger på en grundig innføring i basalmedisinske fag, mat- og ernæringslære og vitenskapelig metode (2). Dette gir kliniske ernæringsfysiologer god innsikt i kroppens funksjon og behov for næringsstoffer – både hos friske og syke. Vi har god kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse - hvordan ulike næringsstoffer kan påvirke sykdomsutvikling og hvordan maten vi spiser kan være en del av behandlingen av ulike diagnoser og tilstander.

Ernæringsbehandling er nødvendig ved en rekke ulike sykdommer, og en klinisk ernæringsfysiolog er derfor ofte involvert i behandlingen av underernæring, spiseforstyrrelser, nyresykdom, hjertesykdom, mage-/tarmsykdom, og sjeldne stoffskiftesykdommer (3).

Kliniske ernæringsfysiologer gir også kostholdsveiledning til friske personer som ønsker kostholdsendring for bedre helse, vektendring, eller som i ulike livsfaser har behov for tilrettelagt kosthold. Dette kan f.eks. være gravide, barn og unge, vegetarianere/veganere, idrettsutøvere og eldre (3).

En klinisk ernæringsfysiolog har taushetsplikt jf § 21 og journalføringsplikt jf § 39 i Lov om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven).


HVA KAN EN KEF HJELPE DEG MED?

Foto: Ingvild Solberg Kvam

En kef har spesialkompetanse innen ernæring og kan gi individuelt tilpasset veiledning og behandling av ulike ernæringsrelaterte tilstander og diagnoser.  

For friske kan en kef gi forebyggende råd og veiledning til personer i alle aldersgrupper, samt personer i ulike livsfaser som ved svangerskap og barseltid, idrettsutøvere, veganere/vegetarianere.

En kef kan også gi kostholdsbehandling til personer med ulike ernæringsrelaterte tilstander og diagnoser, som for eksempel ved:

  • Allergi/intoleranser

  • Cøliaki

  • Diabetes

  • Irritabel tarmsyndrom (IBS)

  • Overvekt/fedme

  • Underernæring


HVA KAN DU FORVENTE NÅR DU KOMMER TIL EN KEF?


Førstegangskonsultasjon

Første samtale hos klinisk ernæringsfysiolog innebærer en grundig kartlegging og vurdering av dine behov, basert på nåværende kosthold, antropometriske mål, blodprøver og eventuelle ernæringsrelaterte plager. Du vil få grundig informasjon om kosthold og ernæring tilpasset deg og din problemstilling, samt konkrete råd for veien videre.   

I møte med kef ønsker noen pasienter at det utarbeides en kostplan. En kostplan er et dynamisk dokument som benyttes i en periode, og som skal revideres jevnlig. Ved utarbeidelse av en kostplan vil denne bli ferdigstilt og gjennomgått i første oppfølgingssamtale, og det er ønskelig med minimum én oppfølging til for best mulig veiledning av deg som pasient.

Du trenger ikke henvisning fra lege for å få time hos kef i privat sektor, men et tverrfaglig samarbeid med fastlege kan være hensiktsmessig for å sikre best mulig oppfølging av deg som pasient.